Konu

Tapınaklar

Tapınaklar, İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin üyelerinin Pazar ibadeti için devamlı geldikleri bir yer değildir. Pazar ibadetleri için kullanılan, dünyanın her yerindeki, devamlı olarak gidilen binlerce ibadet yerlerinden ya da toplantı evlerinden çok farklıdırlar.

Hangi dinden olursa olsun herkes Son Zaman Azizlerinin toplantı evlerine girebilir ve ibadetlerine katılabilir. Ancak, tapınakların kutsallığı ve “Rab’bin evi” olmasından dolayı sadece iyi itibara sahip Kilise üyelerinin tapınağa girmelerine izin verilir. Bir üye tapınağa girmek için imanla ilgili temel ilkelere uymalı ve bunlara uyduğunu yerel liderlerine her iki senede bir beyan etmelidir.

Eski zamanlardaki tapınağın kutsallığı hem Eski hem de Yeni Antlaşma’da görülebilir. Eski Antlaşma’da Musa, İsrail halkı çölde yolculuk ederken onlardan Tanrı’nın Konutunu (büyük taşınabilen bir tapınak) beraberlerinde taşımalarını istedi. Kral Süleyman büyük bir tapınağı inşa edip Tanrı’ya adadı ve sonra bu tapınak M.Ö. 586’da Babilliler tarafından yıkıldı. Tapınak tekrar inşa edildi ve sonra büyük ölçüde genişletildi ama tekrar M.S. 70’de Romalılar tarafından yıkıldı. Büyük Ağlama Duvarı bugün hala Kudüs’te görülebilir ve binlerce yıl geçmiş olsa da burası Yahudiler için kutsal bir mekandır. Yeni Antlaşma’da tapınağın kutsallığı avlusunu sıradan bir çarşı olarak kullanan insanlar tarafından bozulduğunda, İsa Mesih’in tapınaktaki bu insanları oradan çıkardığını anlatan bir kayıt bulunmaktadır.

Son Zaman Azizi tapınakları, dünyadaki kaygılardan ayrı bir kutsallık ve huzur yeri ve Tanrı’nın evi olarak nitelendirilirler. Tapınaklar, Kilise üyelerinin Tanrı’ya resmi vaatlerde ve taahhütlerde bulunacağı bir yerdir. Ayrıca, imana ilişkin en büyük kutsal törenler olan — çiftlerin evliliği ve ailelerin sonsuza dek “mühürlenmesi”nin gerçekleştiği yerdir.

Tapınaklar ölmüş olanların yerine vaftizin ve ebedi evlilikler gibi törenlerin yapılabildiği tek yerdir ki, —Son Zaman Azizleri bu törenlerin Yeni Antlaşma zamanlarında takip edilmiş ama sonradan kaybolmuş bir adet olduğuna inanmaktadırlar.

Tapınaklar Son Zaman Azizlerini, Mesih’in öğretilerine sadık kalma koşuluyla, İsa Mesih’e ve O’nunla olacak sonraki hayata, Cennetteki Baba’larına ve kendi aile bireylerine yönlendirir.

Çağdaş zamanlardaki bir vahiyde, Joseph Smith’e Kirtland, Ohio’da bir tapınak inşa edilmesi emredildi (1836’da Tanrı’ya adanmıştır). Daha sonra ona 1846’da Nauvoo, Illinois’da bir tapınak inşa etmesi için talimat verildi. İlk Kilise üyeleri için tapınaklar o kadar önemliydi ki Brigham Young Salt Lake Vadisi’ne vardıktan sonraki birkaç gün içerisinde Salt Lake Tapınağı’nın yerini belirledi.

Dünyada 152 tane ya faal, ya inşa halinde ya da inşaatının başlayacağı ilan edilmiş olan tapınak vardır.

Çoğu tapınakta bol bir kaftan giymiş, ağzında uzun bir borazan bulunan, altından bir erkek heykeli vardır. Bu heykel, eski zamanlarda bir peygamber ve Mormon Kitabı’ndaki önemli bir kişi olan melek Moroni’yi tasvir eder. Bu heykel, İsa Mesih’in sevindirici haberinin dünyaya vaaz edilmesinin sembolüdür.

 

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.