Konu

Kilise’deki Yetki

Mesihçi kiliseler yetki meselesini — vaaz etme için olan ilahi hak, Tanrı adına hareket etme ve Rab’bin kilisesini farklı şekillerde yönetme olarak görürler. Roma Katolik, Ortodoks ve Kıpti Kiliseleri gibi bazı kiliseler ilk havarilerden gelen devamlı bir yetki çizgisini vurgularlar. Bu kiliselerden ayrılmış bazı kişiler yetkiyi Kutsal Kitap’ın yanılmazlığında bulduklarını söyler. Diğerleri hizmete “çağrı” anlamı üstünde çok dururlar. Son Zaman Azizlerinin rahiplik yetkisi hakkında farklı bir görüşü vardır ve bu kendilerini tanımlamalarına yardım eder.

Yeni Antlaşma İsa Mesih tarafından kurulmuş kiliseyi yapı ve şekil olarak tanımlar. Havariler, kilisenin başındaydı ve hem atanmış yetkili kişiler hem de vahiy alıcılar olarak kiliseyi yönetmekle sorumluydular ve kilise o günkü bilinen coğrafyada yayıldıkça kilise öğretilerinin saf halini korumakla görevlendirilmişlerdi.

İsa Mesih’in asıl kilisesinin en sonunda inançtan sapma durumuna düşeceği gerçeği eski peygamberler ve Mesih’in zamanındaki havariler tarafından önceden bildirilmişti.

Son Zaman Azizleri, havariler öldükten sonra ilahi yetkinin eski kilisede kaybolduğuna ve ilahi aracılıkla iade edilişi gerektirdiğine inanmalarına rağmen, diğer insanların dini tecrübelerinin geçerliliğini reddetmezler ya da önemini azaltmazlar:

  • İsa Mesih tarafından öğretilmiş doğru öğretilerin çoğu bugünkü kiliselerde bulunmaktadır.
  • İsa Mesih’i kabul eden ve O’nun öğrettiği ilkelere uymaya çalışan diğer kiliselerin üyeleri hayatlarında ilahi rehberliğe ve ilhama hak kazanırlar.
  • Son Zaman Azizleri olmayan imanlı Mesihçiler hâlâ cennete gidecekler ve sahip oldukları tüm hakikate ve ışığa göre yaşayanlar ise kendilerini ahirette daha parlak bir ışığa doğru yönlendireceklerdir.
  • Teolojilerdeki farklılıklara rağmen, İsa Mesih’i Tanrı’nın Oğlu ve dünyanın Fidye ile Kurtaranı olarak kabul eden herkes Mesihçi’dir.
  • Kutsal Kitap, her erkek ve kadının hayatlarını değiştirebilecek güçlü bir etkiye sahip, Tanrı’dan çok değerli bir vahiydir. Ek kutsal yazıların varlığından dolayı değeri azalmaz.

Son Zaman Azizleri için 19’uncu yüzyılın ilk yarısında rahiplik yetkisinin iade edilişi, eskiden bu yetkiye sahip kişilerin melek görünümündeki ziyaretleri aracılığıyla oluşan gerçek olaylardı. İlahi yetki, İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’ne 1829 yılında Harmony (şimdiki Oakland), Pensilvanya yakınlarında dirilmiş Vaftizci Yahya’nın bir ziyareti ve bundan bir müddet sonra dirilmiş eski havarilerden Petrus, Yakup ve Yuhanna’nın görünüşü sayesinde iade edildi.

Bugün İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin rahipliğe sahip tüm üyeleri yetkilerini bu ziyaretlere ve Tanrı’nın rahipliğinin Joseph Smith’e ve Kilise’nin ilk liderlerine verilişine dayandırır. Bugün rahipliği alacak bir kişi geleneksel bir şekilde oturur ve önceden rahipliğe sahip olmuş bir kişi ise ayakta durur ve ellerini rahipliği alan kişinin başına koyar ve resmen bu yetkiyi ona verir.

Kilise’yi yönetme hakkı anlamına gelen bugünkü rahiplik yetkisinin “Havarilik Anahtarları’nın” eski havarilerin ilk kiliseyi yönetme yetkisine sahip olmasıyla aynı şekilde bugünkü havarilere verildiğine inanılır.

Kutsal yazılar inançtan sapmayı önceden haber verirler

2. Selanikliler 2:3

Hiç kimse hiçbir şekilde sizi aldatmasın. Çünkü imandan dönüş başlamadıkça, mahvolacak olan o yasa tanımaz adam ortaya çıkmadıkça o gün gelmeyecektir.

Yeşaya 60:2

Dünyayı karanlık, halkları koyu karanlık örtüyor; Oysa Rab senin üzerine doğacak, yüceliği üzerinde görünecek.

Yeşaya 24:5

Dünyada yaşayanlar onu kirletti. Çünkü Tanrı’nın yasalarını çiğnediler, kurallarını ayaklar altına aldılar, ebedi antlaşmayı bozdular.

1. Timoteos 4:1

Ruh açıkça diyor ki, son zamanlarda bazıları yalancıların ikiyüzlülüğü nedeniyle aldatıcı ruhlara ve cinlerin öğretilerine kulak vererek imandan dönecek.

Başka insanların dini deneyimlerinin geçerliliği:

    “Sık sık şu soruyu bana sordular: ‘Dini görüşlerinize göre diğerlerinden ne yönden farklısınız?’ İşin aslı ve özünde dini görüşlerimizde o kadar farklı değiliz, ama arzum hepimizin ortak sevgi ilkesini paylaşabilmesidir. Mormonluğun en büyük esas ilkelerinden biri her hangi bir yerden gelebilecek hakikati kabul etmektir.” Joseph Smith, History of the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 2. baskısından alıntı yapılmıştır. (Salt Lake City: Deseret News Press, 1949), 5:499.

    “Sahip olduğunuz hakikati ve erdemi elinizden almaya gelmedik. Sizinle ilgili kusur bulmaya ya da sizi eleştirmeye gelmedik. Buraya sizi azarlamaya gelmedik. Sahip olduğunuz tüm iyi şeyleri koruyun ve size daha iyi şeyler getirmemize izin verin.” Başkan George Albert Smith, Sharing the Gospel with Others, kitabından alıntı yapılmıştır. Derleyen: Preston Nibley (Salt Lake City: Deseret News Press, 1948), 12-13; italikler eklenmiştir.

    “Rahiplik yetkisinin çizgisi bozuldu. Ama insanoğlu tam bir karanlık içinde ya da tamamen vahiysiz ya da ilhamsız bırakılmadı. Mesih’in Çarmıha Gerilişiyle göklerin kapanıp İlk Görümde açıldığı fikri doğru değildir. Mesih’in Işığı Tanrı’nın çocuklarına eşlik etmek için her yerde hazır bulunacaktır; Kutsal Ruh arayış içindeki canları ziyaret edecektir. Doğru kişilerin duaları yanıtsız kalmayacaktır.” Boyd K. Packer, “The Light of Christ,” Ensign, Nisan 2005, 11.

    “Bilgili Son Zaman Azizleri, geçmişteki Mesihçiliğin tüm hakikati kaybettiğini ya da tamamen yozlaştığını iddia etmez. Geleneksel kiliseler sevindirici haberin bütünlüğünü kaybetmiş olabilirler, ama hepsini ya da çoğunu kaybetmemişlerdir. Birçok Evanjelik Protestan, geleneksel kiliselerin yozlaşmış olmaktan ziyade eksik olduğuna dair olan gerçek Son Zaman Azizi görüşünü çarpıtır ya da abartır. Joseph Smith’in ilk görümünde Kutsal Kitap zamanından sonra ortaya çıkan inançların iğrenç olduğu belirtilmiştir, ancak bu inançlara mensup üyelerin ya da bu üyelerin Kutsal Kitap ile ilgili inançlarının iğrenç olduğu kesinlikle belirtilmemiştir.” Craig L. Blomberg ve Stephen E. Robinson, How Wide the Divide? A Mormon and an Evangelical in Conversation (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 1997), 61.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.