Konu

Kilise’nin Büyümesi

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi resmi olarak 1830 yılında New York eyaletinin kuzeyinde küçük bir ahşap kulübede kuruldu.

Kilise’nin ilk 6 üyeden bir milyon üye sayısına ulaşması —1947 yılına kadar— 117 yıl sürdü. Görevliler Kilise’nin ilk günlerinden itibaren onun bir parçası olmuştur ve Kızılderili bölgeleri, Kanada ve 1837 yılında Kuzey Amerika kıtasının ötesine İngiltere’ye bir yelpaze gibi açılmışlardır. Çok zaman geçmeden, görevliler Avrupa kıtasında, Hindistan ve Pasifik Adaları kadar uzak yerlerde çalışmaya başladılar.

İki milyon üye sayısına sadece 16 yıl sonra yani 1963’te ve üç milyon sayısına bundan sekiz yıl sonra ulaşıldı. Bu gitgide hızlanan büyüme eğilimi şu an her üç yılda veya ondan daha kısa bir sürede yaklaşık bir milyon yeni üyenin katılımıyla devam etmektedir. Büyüme hem Kilise’ye katılım yoluyla gerçekleşen vaftizler ve hem de çocukların doğumu yoluyla ortaya çıkan doğal büyümeden oluşmaktadır.

Kilise üye sayısı bugün 14 milyonun üzerindedir.

Bu süratli ve sürekli büyümenin sonuçları dünyadaki Kilise’nin faaliyet gösterdiği birçok yerde görülmektedir. Mahalleler olarak bilinen coğrafi bölgeler şeklinde gruplanmış cemaatler, yönetilemeyecek ya da bir ibadet ya da toplantı evinde hep birlikte ibadet edemeyecek derecede genişledikçe belirli aralıklarla bölünmektedirler. Sayısı çoğalan üyeleri yerleştirmek için yılın neredeyse her günü yeni binaların yapımı tamamlanmaktadır.

Kiliseler Ulusal Kurulu’na göre İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi Birleşik Devletler’deki ikinci en hızlı büyüyen kilisedir. Ancak, artan sayılarına rağmen, Kilise büyüme istatistiklerine aşırı vurgu yapılmasına karşı uyarmaktadır. Kilise diğer kiliselerle istatistiksel karşılaştırmalar yapmamaktadır ve bu yönde sık sık ortaya çıkan haber medyası yorumlarına rağmen en hızlı büyüyen Mesihçi mezhep olma iddiasında bulunmamaktadır. Bu tür karşılaştırmalar etkinlik oranları ve ölüm oranları, üyeleri kaydetmede ve saymada kullanılan yöntem ve hangi etmenlerin üyeliği meydana getirdiği gibi karmaşık etmenlerin çeşitliliğini nadiren hesaba katmaktadır. Büyüme oranları ayrıca dünya genelinde önemli ölçüde değişim göstermektedir. Buna ek olarak, birçok diğer etmen ve en önemlisi üyelerinin adanmışlık ve bağlılığı Kilise’nin kuvvetine katkı sağlamaktadır.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.