Konu

Mormonlar Kimlerdir?

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi üyeleri (çoğunlukla Mormonlar olarak bilinirler) toplumun her parçasında — ticaret ve tarımda, eğitim ve bilimde, siyasi partilerde ve hükümette, eğlence sektöründe ve haber yayın organlarında bulunabilirler.

Son Zaman Azizlerinin karakterini tanımlayan, Newsweekdergisi şunu yazmıştır: “Mormonlar nerede yaşadıklarının önemi olmaksızın, birbirlerini karşılıklı olarak önemseyen bir iletişim ağının parçası olarak düşünürler: Mormon teolojisine göre herkes bir tür hizmetkardır, herkes bir şekilde diğerlerine iyilik yapmak ve iyi şeyleri kabul etmek için güçlendirilmiştir: Bu 21. yüzyılın yardımseverlik antlaşmasıdır.”

Bu yardımseverlik sadece Kilise üyeleri ile sınırlı değildir ve daha uzaklara uzanmaktadır. Kilise Başkanı Thomas S. Monson’a göre: “Kilise olarak biz sadece kendi insanlarımıza değil aynı zamanda dünya üzerinde Rab İsa Mesih’ten gelen kardeşlik ruhu ile iyi olan şeyleri yapmaya çalışan herkese ulaşırız.”

 

Üyelik

Kilise’nin üyeleri şu anda 14 milyondan fazla kişiden oluşmaktadır, bunların çoğu Amerika Birleşik Devletleri dışında yaşamaktadır. Ve Amerika Birleşik Devletleri bünyesinde üye sayısı en fazla olan dördüncü kilisedir. 1830’daki altı alçakgönüllü kişi ile New York taşrasında bir ahşap kulübedeki mütevazı kuruluşundan bu yana, Kilise’nin üye sayısı ve etkisi artmaya devam etmektedir.

Değerler

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi, İsa ve O’nun havarileri tarafından öğretilmiş olan YeniAntlaşmadakiMesihçiliğiniade edilişidir. Protestan, evanjelist, Katolik ya da Ortodoks kilisesi değildir. Bununla birlikte Kilise tarafından kabul edilen ahlaki, medeni ve ailevi temel değerler diğer Mesihçi inançların çoğu ile aynıdır. Kilise üyeleri, dünyadaki belirsizlikler içerisinde, sevindirici haberin umut ve mutluluğunda sığınacak bir yer bulurlar. Hayatın ilahi bir amacı olduğu gerçeği Tanrı’nın her bir kişiyi önemsediği ve doğru seçimlerle herkesin gelişebilmek için bir kapasitesi olduğu Mormon görüşünün ana temasıdır.

İnançlar

Son Zaman Azizleri, Cennetteki Babamız olan sevgi dolu kişisel bir Tanrı’ya inanırlar. O bizim ruhlarımızın Baba’sı olduğundan dolayı bütün insanlar O’nun çocuklarıdır ve bu nedenle bütün insanlar kardeştirler. O, Oğlu İsa Mesih’i insanoğlunu günahlarından kefaretle kurtarması için göndermiştir. Kilise üyeleri hayatlarını Kurtarıcı’nın öğretilerine göre biçimlendirmeye çalışırlar. Bütün herkesin kişisel vahiy almaya hakkı vardır. Tanrı günümüzde sözlerini vahiy aracılığıyla bildirdiği yeni havariler ve peygamberler çağırmıştır, aynen eski zamanlarda olduğu gibi. Böylelikle Tanrı hala insanlarla konuşmaktadır. Mormonlar, Kutsal Kitap’a hem Eski Antlaşma’ya hem de Yeni Antlaşma’ya inanırlar. Buna ek olarak Mormon Kitabı’nın da dahil olduğu başka kutsal yazılar da kullanırlar ki bu İsa Mesih’in hizmeti ve ilahiliği hakkında başka bir tanıklıktır. Birlikte kullanıldığında bu kutsal yazılar Tanrı’nın niteliği, kurtuluş ve kefaret gibi çok önemli sorulara yanıt sağlar.

Eğitim

Kilise’deki en büyük değerlerden biri eğitimdir. Bu dünyevi olduğu kadar manevi de bir zorunluluktur. Bu nedenle rahmetli Başkan Gordon B. Hinckley’e göre, “Rab bu Kilise’nin halkına bir emir verdi ki onlar çalışarak ve inanarak öğrenmelidirler, sadece en önemli olan manevi bilgileri değil aynı zamanda dünyevi bilgileri de araştırmalıdırlar.” Kilise, gençlerine geniş eğitim imkanları sunar: Sevindirici haber okulu lise öğrencilerini hayatın manevi zorluklarına hazırlayan dört yıllık bir programdır; din enstitüleri genel dini öğretim ve yüksek okul yaşındaki yetişkinlere sosyal bir ortam sunmaktadırlar. 700.000’in üzerinde öğrenci 132 ülkede oluşturulmuş bu programlara kayıtlıdırlar.
Buna ek olarak Kilise, gelişmekte olan ülkelerdeki Kilise’nin genç bayanlarına ve genç erkeklerine öğretim ve eğitim almaları için gerekli imkanları sağlamak amacıylaDaimi Eğitim Fonunuoluşturmuştur. Büyük ölçüde Kilise üyelerinin yardımlarından gelen bu fon, öğrencilere okullarına devam edebilmeleri ve kendi ülkelerinde ve toplumlarında iş imkanları bulabilmeleri için kredi sunmaktadır.

İbadet

Son Zaman Azizleri her Pazar dünyanın 177 ülkesinde, ulusunda ve bölgesinde ki 28.000’den fazla cemaatindeibadet töreni için bir araya gelirler. Dünyadaki pek çok cemaatin yerel ihtiyaçlarına göre uyarlanan bu ibadet törenleri 180’den fazla dilde yapılır ve ziyaretçi katılımlarına açıktır.

Görevli İşi

Kilise’nin dünya çapındaki büyümesi kısmi olarak, sevindirici haberi öğretebildikleri her yerde —yollarda ve evlerde—öğreten 52.000’den fazla, gönüllü ve tam zamanlı hizmet veren görevliler sayesindedir. Fakat bu hikayenin sadece bir kısmıdır. Üyelerin arkadaşlarına ve tanıdıklarına gösterdikleri açıklık ve yardımseverlik büyümeyi esas olarak teşvik eden şeydir, çünkü iade edilmiş sevindirici haber hayatın en derin sorularına cevaplar verir.

Aile

Başkan Monson geçenlerde ideal bir evin tanımını yapmıştır: “Evlerimiz bir sığınaktan daha fazla olmalıdır; Tanrı’nın Ruhu’nun yaşayabildiği, fırtınaların kapısında sona erdiği, sevginin hüküm sürdüğü ve huzurun olduğu yerler de olmalıdır. İçinde yaşadığımız dünya korkutucu bir yer olabilir. Toplumun ahlaki dokusu endişe verici bir hızla sökülüyormuş gibi görünmektedir.” Fakat bu mücadele aileler ve fertler tarafından “kazanılabilir ve kazanılacaktır” diye devam etmiştir. Bu nedenle durmadan artan bir şekilde bölünen toplumlarda aileyi güçlendirmenin önemi çok büyüktür. Herhangi bir medeniyette refah için önemli olan değerler ilk olarak ailede öğretilmelidir ki aile karı ve kocanın toplumu iyileştirmek için beraber çalıştığı — toplumun en temel birimidir—. Kilise’nin öğretileri ve programları aileyi güçlendirmek için tasarlanmıştır. Nesillerdir saygı duyulan ilahi sevgi, fedakarlık, sabır ve affedicilik gibi erdemler toplumun gelişmesine olanak sağlar. Bunlar en etkili olarak evde öğrenilir.

Kuruluş

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi, Mesih’in Yeni Antlaşma zamanlarında kurduğu Kilisesi ile aynı şekilde kurulmuştur. Kilise’nin başkanı olarak hizmet veren bir peygamber tarafından yönetilmektedir. Başkanın iki tane danışmanı vardır ve bu üç lider Birinci Başkanlığı oluşturur. Birinci Başkalık’a oniki havari tarafından yardım edilir, bu havariler İsa Mesih’in bütün dünyada özel tanıklığını yapan kişilerdir. Yetmişler olarak adlandırılan liderler Oniki Havariler Kurulu’nu desteklerler ve dünyanın her tarafında bulunan farklı bölgelerde hizmet verirler. Yerel cemaatler gözetmenler tarafından yönetilir. Kilise’nin kadınlar için olan ana kuruluşu Yardımlaşma Cemiyeti’dir,1842’de kurulmuştur. Bugün bu kuruluş 170’i aşkın ülkede 18 yaş ve üzerinde olan 5,5 milyondan fazla kadını içermektedir.

Mesleki Olmayan Liderlik

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin yerel liderleri  nitelikli olan gönüllü üyelerdendir, ücret ödenen din adamları değildirler. Dua ve ilham aracılığı ile seçilirler, bu liderler Kilise görevine talip olmazlar, ancak “hizmet çağrılarına” hizmet ruhuyla cevap verirler. Bireysel üyeler bundan dolayı liderleri tarafından cemaatlerinde çeşitli görevlerde hizmet vermek için çağrılırlar. Bu ortak çaba, gönüllü üyelerin değişimli olarak vaaz vermeleri ve vaaz dinlemeleri, müziği yönetmeleri ve şarkı söylemeleri, öneri vermeleri ve öneri almaları anlamına gelir. Onların hizmetleri diğer insanların hayatını kutsar ve kişisel gelişimlerini sağlar. Aileleri güçlendirmeye ek olarak bu kurumsal yapı cemaat bünyesinde toplumsallık duygusunu derin bir şekilde teşvik eder ve karşılıklı sorumluluk duygusu aracılığıyla insanların bağlılık duygusunu tatmin eder.

Topluluk

Kilise, üyelerinin yaşadığı topluluklarda toplumsal ilişkilere aktif olarak katılır. Ahlaki toplumsal olaylar karşısında bir tavır alma zorunluluğu vardır. Ancak siyasi partilerin olduğu politik alanda Kilise çok sert bir tarafsızlık politikası benimsemiştir. Kilise’nin görevi İsa Mesih’in sevindirici haberini vaaz etmektir, siyasetçiler seçmek değildir. Siyasi partileri, adayları ya da platformları, Kilise’nin değerleri bu şeylerin içeriğinde olsa da, onaylamaz, desteklemez ya da karşısında olmaz. Bununla beraber Kilise, üyelerini yaşadıkları toplumda sorumlu vatandaşlar olmaları, meselelerden haberdar olmaları ve seçimlerde oy vermeleri için teşvik eder. İlaveten Kilise, üyelerinin çok çeşitli altyapılar ve tecrübelerden gelen kişiler oldukları gerçeğine saygı duyarak onlardan, bilgili ve medeni tavırla politik süreçlerle ilgilenmelerini bekler.

Saygı ve Hoşgörü

Aynı nezaket ve saygı ruhuyla, Başkan Monson son günlerde Kilise üyelerine daha çok dini bir anlayış ve hoşgörü talebinde bulunmuştur: “Nerede olurlarsa olsun Kilise üyelerini her yerdeki herkese karşı nazik ve saygılı olmaya teşvik etmek isterim. Yaşadığımız dünya çeşitliliklerle doludur. Bizimkilerden farklı olan inançlara karşı saygı gösterebiliriz ve göstermeliyiz .”

İnsani Yardım

Kilise Başkanı olduktan sonra 4 Şubat 2008’de basınla yapılan ilk toplantısında Başkan Monson toplumsal çabadaki işbirliğin önemini vurguladı: “Bütün Son Zaman Azizleri olarak yaşadığımız toplumlarda aktif olmak ve diğer kiliselerle ve kuruluşlarla bir işbirliği içerisinde çalışma sorumluluğumuz vardır. Bu düşündüğümü söylemekteki amacım tek başına ayakta duranların zayıflıklarını giderip bunun yerine birlikte çalışan insanların gücünü birleştirmenin önemli olduğudur.” Dünya çapında yardımseverlik çabaları gösteren Kilise’nin faaliyetleri genellikle diğer inançlardan olanlarlave iyi niyetli kuruluşlarla olan işbirliği sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Kilise yalnız 2007’de 5 ülkedeki büyük depremlere, 6 ülkedeki büyük yangınlara, 18 ülkedeki kıtlık ve açlığa ve 34 ülkedeki sellere ve şiddetli fırtınalara müdahale etti. Toplam olarak Kilise ve üyeleri 170 büyük olaya—yılın yaklaşık her iki gününden birinde— müdahale ettiler. Bu küresel çalışmanın arkasındaki motivasyon İsa tarafından yıllar önce verilmiş temel bir görevde merkezlenmektedir ki bu görev “komşunu kendin gibi seveceksin”dir.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.