Konu

Mormon Kitabı: İsa Mesih Hakkında Başka Bir Tanıklık

1830 yılında ilk kez İngilizce dilinde yayınlandığından beri, Mormon Kitabı82 dile tamamen çevrilmiştir ve basılı kopyalarının sayısı 150 milyonu geçmiştir. İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin“kilit taşı” olarak tanımlanmıştır. Başından beri, Kilise üyeleri onu kutsal yazı olarak kabul etmişlerdir.

Bu, kutsal yazı olarak, Kilise’nin üyeleri için Mormon Kitabı’nın Kutsal Kitap’ınyerine geçtiği anlamına gelmemektedir. Kilise üyeleri vaaz verirken ve kişisel çalışmalarını yaparken Kutsal Kitap ve Mormon Kitabı’nı yan yana kullanmaktadırlar.

Ayrıca, Son Zaman Azizleri Mormon Kitabı’nı eski Amerikan uygarlıklarından gelen önemli bir kayıt olarak kabul ederler.

{nb}

Kayıtlara göre, bu uygarlıklardan birinin soyu M.Ö. 600 yılı civarında Yeruşalim’den ailesiyle birlikte ayrılan Lehi adında bir adamdan gelmektedir. Lehi ve ailesi denize doğru yolculuk etmişler, bir gemi inşa etmişler ve yolculuklarına Amerika kıtasına doğru deniz yoluyla devam etmişlerdir.

Topluluğun Yeni Dünya’ya varışının ardından artan uyumsuzluk aile gruplarının, nihayetinde iki karşıt ulusa dönüşen klanlara ayrılmasına neden olmuştur. Kayıtlarda anlatılan 1000 yıl süresince çatışmalar birbirini izlemiş ve bunun neticesinde bu uluslardan biri yok olmuştur.

Bu kayıtlarda anlatılanlar kapsamında, dikkat çekici bir şekilde dirilmiş İsa’nınYeni Dünya’daki insanları ziyaret edişi dahil olmak üzere dünyanın Kurtarıcısı olan İsa Mesih hakkında bir dizi peygamberlik ve tanıklık mevcuttur.

Mormon Kitabı, Mesih’in eski Amerika halkına hizmeti sırasında, tıpkı Eski Dünya’da olduğu gibi orada da Kilisesi’ni kurduğunu kaydetmektedir.

Kayıtlara göre, Mesih’in ziyaretinden sonra yaklaşık 200 yıl boyunca insanlar birlik ve refah içerisinde yaşamışlardır.

Daha sonra, zamanla, birçok insan Mesih’in öğretilerini terk etmeye başlamıştır. Aralarında kötülük devam etmiş ve toptan yok etme niteliğindeki bir savaş tüm bir ulusun yok oluşuyla sonuçlanmıştır.

Mormon Kitabı bu olayların metal levhalara titizlikle nasıl kaydedildiğini anlatmaktadır. Yeruşalim’i terk eden ilk insanlarla başlayan kayıtları koruma ve onlara eklemeler yapma sorumluluğu nesilden nesle geçmiştir.

Son kayıtları tutan kişilerden biri, yüzyıllardan beri tutulmakta olan kayıtları altın levhalar üzerine daha kısa ve öz bir şekilde özetleyen Mormonadındaki eski Amerika kıtasındaki bir peygamberdi.

Bu özetlenmiş kayıt Mormon tarafından oğlu Moroni’ye (ingilizce telaffuzu Mo-RO-nay) emanet edilmiştir. Moroni, bildiğimiz kadarıyla kendi ulusundan sağ kalan en son kişiydi ve hayatının sonuna doğru levhaları, yüzyıllar sonra kuzey New York olarak bilinecek bölgedeki bir dağ eteğine gömmüştür.

Son Zaman Azizleri bugün Kumora Tepesiolarak bilinen ve New York eyaletinde Palmyra yakınlarında bulunan bu dağ eteğine Moroni’nin bir melek olarak 1823 yılında döndüğüne ve genç bir çocuk olan Joseph Smith’esaklı levhaların yerini bildirdiğine inanmaktadırlar. Joseph Smith daha sonra İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’ni kurmuştur.

Kilise tarihinin ilk kayıtlarına göre Moroni en sonunda Joseph Smith’e altın levhaları geçici olarak emanet etmiştir. Joseph Smith üç adamın levhaları görmesine ve bir diğer sekiz adamın ise levhaları tutmalarına izin vermiştir. Bu şahitlerin yazılı tanıklıkları Mormon Kitabı’nın giriş bölümünden hemen sonra yer almaktadır.

Joseph levhaları yaklaşık üç ay boyunca tercüme etmiş ve daha sonra onları melek Moroni’ye iade etmiştir.{nb} Mormon Kitabı ilk olarak 1830 yılında New York’ta İngilizce dilinde yayınlanmıştır.

1851 yılında Mormon Kitabı Danimarka diline çevrilmiştir ve bu, Mormon Kitabı’nın İngilizce dışında çevrildiği ilk dildir. Ve 2000 yılında Mormon Kitabı’nın İngilizce dahil olmak üzere 100 dile çevrilmesiyle Kilise bir dönüm noktasına ulaşmıştır. Kitap İngilizce dışında 81 dile bütünüyle çevrilmiş ve kitaptan derlenmiş kısımlar ise 25 dilde yayınlanmıştır.{nb}

Mormon Kitabı’nın amacını açıklığa kavuşturması ve vurgulamasına yardımcı olması için 1982 yılında bir alt başlık eklenmiştir. Kitabın tam başlığı şöyledir: “Mormon Kitabı: İsa Mesih Hakkında Başka Bir Tanıklık.

Joseph Smith, Mormon Kitabı’nı çevirmenin yanında Tanrı’dan aldığı diğer vahiyleri de kaydetmiştir. Bu vahiylerin birçoğu diğer çağdaş kutsal yazıların iki kitabı olan Öğreti ve Antlaşmalarve Çok Değerli İnci’debulunmaktadır.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.