Konu

Kilise’nin Örgütsel Yapısı

Merkez

Kilise’ye 15 havari liderlik etmektedir. En kıdemli havari Kilise’nin başkanıdır ve diğer iki havariyi kendine danışman olarak seçer. Bu üçü Kilise’nin en yüksek idari organı olan Birinci Başkanlık’ı meydana getirirler. Diğer oniki havari Kilise’nin ikinci en yüksek idari organı olan Onikiler Kurulu’nu oluştururlar. Birinci Başkanlık ve Onikiler birlikte tüm Kilise’yi idare ederler. Kilise üyeleri bu örgütsel yapının kökenini Yeni Antlaşma’ya dayandırmaktadır.

Havarilerin hepsi, bütün dünyadaki Kilise üyeleri tarafından İsa Mesih’in “özel şahitleri” olarak görülmektedir. Üyelerden ve Kilise’yle ilgilenen üye olmayan kişilerden meydana gelen büyük topluluklara hitap etmek, onları cesaretlendirmek ve yerel liderlerle bir araya gelmek amacıyla sık sık seyahat ederler.

Yetmişler — bir diğer Yeni Antlaşma makamı —adı verilen liderler Oniki Havarilere destek olurlar ve dünya çapında çeşitli yerlerde hizmet ederler. Şu an mevcut sekiz adet Yetmişler kurulu vardır. Her kurulun en fazla 70 üyesi olabilir. Bazı yetmişler merkezdeki idari görevlere tayin olurlar ama çoğu Kilise’nin belli bir coğrafi bölgesi içerisinde yaşarlar ve çalışırlar.

Ayrıca bakınız: “Kilise başkanının seçiliş biçimi”

Yerel Cemaatler

Bir cemaatin liderine gözetmen denir. Yönetimindeki “dini bölgeye” mahalle denir.

Mahalleler bir araya gelerek bir çadır kazığını oluştururlar ve bir çadır kazığının lideri çadır kazığı başkanıdır. “Çadır kazığı” Yeni Antlaşma’da bulunan bir terim değildir ama Yeni Antlaşma’daki, “çadırın” ya da kilisenin destekleyici kazıklarla tutturulduğu betimlemeden alınmıştır.

Çadır kazığı başkanları ve gözetmenler Kilise üyelerinin çoğunluğunun genellikle karşılaştıkları liderlerdir. Bu liderler ücret almazlar ve önemli oranda yerel özerkliğe sahiptirler.

Bir çadır kazığını ya da mahalleyi idare etmek ve üyelerin ihtiyaçlarını karşılamak için gereken önemli miktardaki zaman ve çaba üyelerin kendileri tarafından sağlanır. Yerel liderler tarafından çoğu üyenin belli görevlerde katkı sağlamaları istenir. Bu vazifeler yerel idari, öğretim ya da hizmete yönelik mevkileri içerir. Bu sorumluluklar zamanı geldikçe üyeler arasında dönüşümlü olarak değiştirilir. Gözetmenler genellikle beş yıl civarında, çadır kazığı başkanları ise dokuz yıl civarında hizmet ederler.

Destek Kuruluşları

{nb}

Kilise; Yardımlaşma Cemiyeti, Pazar Okulu, Genç Beyler, Genç Hanımlar ve İlköğretim adı verilen yerel yardımcı kuruluşları temin eder.

Kilise bir eğitim sistemi, bir refah sistemi ve bir görevli programı işletmektedir.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.