Konu

Joseph Smith ve İade Ediliş

Joseph Smith(Oğul) 23 Aralık 1805’te Vermont eyaletinin Sharon kasabasında Joseph ve Lucy Mack Smith çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Fakir bir çiftçi ailede dünyaya gelen Joseph Smith 11 çocuktan beşincisiydi ve kardeşlerinden ikisi çocukken yaşamlarını yitirdi. Ailesi okul masraflarını karşılayamadığı için Joseph sadece üç yıl resmi eğitim gördü. Erkek ve kız kardeşleriyle birlikte çoğunlukla evde, ailesinin Kutsal Kitap’ındaneğitim gördü.

1820 yılında yaşadığı New York eyaletindeki yoğun dinsel hareketlenme dönemi nedeniyle kafası karışık olan 14 yaşındaki Joseph Yeni Antlaşma’da, daha sonra yazdığı gibi, ruhunun derinliklerine konuşan bir pasajıokudu. Bu, bilgisi eksik olanlara ilahi bir kaynaktan bilgelik öğrenmeleri için verilen bir nasihatti. Joseph’in tepkisi evinin yakınındaki ormanlık bir arazide ıssız bir yer bulmak ve yaşamında ilk kez olarak sesli şekilde dua etmekti.

Daha sonra olan şey Joseph Smith’i ebediyen değiştirdi ve Son Zaman Azizi inancının merkezi bir öğretisi oldu. Joseph, Tanrı Baba’nınve İsa Mesih’inona göründüğünü kaydetmektedir. “Başımın tam üzerinde yukarda güneşin parlaklığından daha parlak ve üzerime düşünceye kadar alçalan bir ışık sütunu gördüm” diye yazmıştır. O ışığın içerisinde iki şahsiyet gördü. Bu iki şahsiyetten biri Joseph’e adıyla seslendi, diğer şahsiyeti göstererek şöyle dedi: “Bu Benim Sevgili Oğlum. O’nu Dinle!” Kilise üyeleri bu deneyimden “İlk Görüm” olarak bahseder. Bu olay İsa Mesih’inKilisesi’nin dünyaya iade edilişi işini başlatmıştır.

Joseph Smith belki de en çok Mormon Kitabı: İsa Mesih Hakkında Başka Bir Tanıklık’ı tercüme etmesiyle tanınmaktadır. Kilise üyeleri Joseph’ın, İlk Görüm’ünden birkaç yıl sonra, New York eyaletinin Palmyrakasabası yakınındaki bir tepeye yönlendirildiğine ve orada Moroni olarak bilinen bir melekten eski bir kaydı aldığına inanmaktadırlar. Metal levhalara kazılı olan kayıt, dirilmiş Mesih’in onlara görünüşü de dahil olmak üzere, Mesih’in zamanında Amerika kıtasında yaşamış bir halkın tarihini anlatmaktadır. Joseph, bu kaydı yaklaşık üç ayda tercüme etmiştir ve sonuç olarak gün ışığına çıkarılan Mormon Kitabı ilk olarak 1830 yılında New York’ta yayınlanmıştır. 500’den fazla sayfadan oluşan bir cilt olan Mormon Kitabı Joseph Smith’in en büyük katkılarından biri ve İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nintemel bir kutsal yazısıdır.

Son Zaman Azizleri havarilerin ölümünden sonra eski kilisede ilahi yetkinin kaybolduğuna ve bunun ilahi bir müdahale ile bir iade edilişi gerektirdiğine inanmaktadırlar. 19. yüzyılın ilk yarısında Joseph Smith aracılığıyla rahiplikyetkisinin iade edilişi eskiden yetkiyesahip olanların melek olarak gelmeleriyle gerçekleşen değişmez bir eylemdi.{nb}

Joseph Smith ve beş arkadaşı, kendilerine katılan diğer 50 kişiyle birlikte Kilise’yi 6 Nisan 1830 tarihinde New York eyaletinin Fayettekasabasında ahşap bir kulübede kurmuşlardır. Joseph Smith şehit olduğu 27 Haziran 1844 tarihine kadar Kilise’ye başkanlık etmiştir. Onun liderliğinde Kilise üye sayısı birkaç kişiden 26.000’e çıkmıştır.

Joseph Smith’in vahiyleri o zamanın kiliselerini dikkati çeken teolojik yenilikler ve zorluklarla tanıştırmıştır. Joseph Smith bütün inançlardan olan insanlar için dinsel özgürlüğünkeskin bir savunucusuydu. Onun vahiyleri, kurtarma işinin ölüler için yapılabildiği tapınaklarve cennetin üç genel derecesi ya da seviyesi ve Tanrı’nın sadık çocuklarının gelecek yaşamındaki son kaderi açıklayan kavramlar getirmiştir. Onun İlk Görüm deneyimi Tanrı’nın ve İsa Mesih’in fiziksel niteliğine ve insanlığın onların suretinde yaratıldığına dair Son Zaman Azizi anlayışına öncülük etmiştir. İsrail’in son günlerde toplanması hakkında sık sık konuşmuş ve yazmış ve sadece Yahudiler’in İsrail’de toplanmasıyla ilgili olarak değil ama aynı zamanda Tanrı’nın bütün halkının kutsal sığınak olan yerlerde toplanmasıyla ilgili olarak da öğretmiştir. Ayrıca bakınız: Mormonlar Neden ve Nasıl Farklıdırlar?

Kilise’nin dışında, Joseph Smith ayrıca vahiy yoluyla eski çok eşlilik uygulamasını getirmesiyle bilinir ama Kilise’de artık çok eşlilikuygulanmamaktadır ve çok eşlilik Kilise üyeleri tarafından tarihi bağlam dışında pek tartışılmamaktadır.

Yeni kurulan Kilise’ye liderlik ettiği yıllarda, Joseph bir uluslararası görevlilik programıdüzenlemiştir ve dünyanın günümüzdeki en büyük kadın kuruluşlarındanbirini kurmuştur. Üç şehrin kuruluşunu idare etmiş ve iki tapınağın yapımını yönetmiştir —ve bu esnada Kilise üyelerini en sonunda Joseph’ın yerleştirdiği üç şehirden de süren yerel öfkeli kalabalıkların yoğun zulmüne katlanmıştır.

Kilise üyelerinin Amerikan vatandaşları olarak dinsel ve yurttaşlık hakları federal hükümete yapılan birçok müracaata rağmen reddedildiği için Kilise liderleri 1844 yılının Ocak ayında Joseph Smith’in Birleşik Devletler başkanlığına adaylığını duyurdular. Mayıs ayına gelindiğinde Joseph, Illinois eyaletinin Nauvooşehri kongresinden resmi aday gösterilmişti. Onun siyasi platformu, zulüm olması halinde dinsel haklar ve yurttaşlık hakları namına devletin müdahalesini talep etmiştir. Joseph ve erkek kardeşi aynı yılın Haziran ayında öfkeli bir serseri grubu tarafından öldürülmüştür ve böylece Joseph’ın siyasi mevki için adaylığı sona ermiştir.

Joseph ve ağabeyi Hyrum 27 Haziran 1844’te sayıları 150 ve 200 arasında olan öfkeli bir serseri grup tarafından vurularak öldürülmüştür. Erkek kardeşler ve bazı yakın arkadaşları vatana ihanet gibi yalan suçlamalar üzerine kendilerini kanuna teslim ettikten sonra Illinois cezaevindehapsedilmişlerdi. Joseph 38, Hyrum ise 44 yaşındaydı. Joseph ve Hyrum’un naaşları yas tutan yaklaşık 10.000 kişinin görmesi için 28 Haziran’da hazırlanıp herkesin önüne konuldu ve ertesi gün öfkeli serseri grupların bir kez daha saldırması ya da saygısızlık etmesini önlemek için gizlice gömüldü.

Joseph’ın 1830’da kurduğu kilise bugün 14 milyondan fazla üyeye sahip küresel bir dindir ve Joseph Smith’in kendisi Son Zaman Azizleri tarafından çağdaş zamanların en üstün peygamberiolarak kabul edilmektedir. Kilise’nin bazı muhaliflerinin iddialarının tersine, Joseph’a Kilise üyeleri tarafından tapınılmamaktadır. Ona bir peygamber olarak değer verilmektedir ama o yine de diğer insanlar gibi eksik yönleri ve hataları olan bir insandı.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.