Konu

İnançlar Arası İlişkiler

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin İnançlar Arası Çabaları

Dünyadaki tüm dinlerin çeşitli inançlarına ve kendilerine özgü katkılarına olan saygı Mormonluğun özelliklerinden biridir. Joseph Smith, İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’ninilk günlerinden beri dinsel özgürlük ve hoşgörü ilkesini yüceltmiştir: “Biz Her Şeye Gücü Yeten Tanrı’ya kendi vicdanımızın sesine göre ibadet edebilme ayrıcalığımızın olduğunu ve tüm insanlara da aynı ayrıcalığın tanınmasına izin verilmesini savunuyoruz; bırakın insanlar nasıl istiyorlarsa, istedikleri yerde, istedikleri şeye ibadet etsinler.” İman Maddeleri 1:11).

Bununla beraber, Kilise Başkanı Thomas S. Monsonyarıyıllık bir dünya çapı toplantısı olan genel konferansta daha fazla dinsel anlayış için bir talepte bulunmuştur: “Kilise’nin üyelerini nerede olurlarsa olsunlar tüm dünyadaki herkese anlayış ve saygı göstermeye teşvik ediyorum. İçinde yaşadığımız dünya çeşitlilikle dolu. İnançları bizimkilerden farklılık gösterenlere saygı gösterebiliriz ve göstermeliyiz.” (Nisan 2008 Genel Konferans konuşması). Son Zaman Azizleri samimi bir şekilde inanan herkesin, inanç arayışında ve bu önemli insanlığa hizmet işinde eşit olduklarını kabul etmektedir.

Yalnızca tek bir dinden olanlara değil tüm insanlara olan Tanrı sevgisinivurgulayarak, Kilise’nin en yüksek yönetim organı olan Birinci Başkanlık’tan Başkan Dieter F. Uchtdorfşöyle açıklamıştır: “Sevindirici haberin tamamına sahip olmamış olsalar bile, Tanrı’yı sevmiş, tüm dinlerden samimi kişilere, nerede ya da ne zaman yaşamış olduklarına bakmaksızın değer veriyor ve saygı duyuyoruz. Bencil olmamalarına ve cesaretlerine duyduğumuz minnettarlıkla kendilerine sesleniyoruz. Cennetteki Babamız’ın çocukları olarak onları erkek ve kızkardeşlerimiz olarak kucaklıyoruz. … O her ulusun, dilin ve halkın alçakgönüllü ve samimi dualarını duymaktadır. O’nu arayan ve O’na değer veren ve O’nun buyruklarına itaat etmeye istekli olan herkese ışık vermektedir.” (Nisan 2008 Genel Konferans konuşması).

Stockholm’ün fahri Lutheran piskoposu ve Harvard İlahiyat Okulu fahri profesörü merhum Krister Stendahl dinsel anlayış için üç kural belirlemiştir: (1)Diğer bir dini anlamaya çalıştığında o dini, dinin düşmanlarına değil sevenlerine sormalısın; (2) kendi dininin en iyi tarafını onların en kötü tarafıyla kıyaslama; ve (3) diğer dinlerde özenecek öğeler bularak “kutsal hayranlık” için yer bırak. Bu ilkeler dinler arası ilişkileri güçlendirir, güven yaratır ve hayırsever çabalar için zemin hazırlar.

Dünyanın ruhsal ve fiziksel ihtiyaçları farklı inançlar arasında iyi niyet ve işbirliği gerektirmektedir. Onların her biri inananların oluşturduğu büyük toplumlara değerli bir katkı sağlamaktadır. İlk Kilise havarilerinden Orson F. Whitney’nin sözleriyle: “Tanrı büyük ve şahane işinin yerine getirilmesi için birden fazla halk kullanmaktadır. Son Zaman Azizleri her şeyi kendi başlarına yapamazlar. Bu tek bir halk için çok büyük, çok zahmetlidir.” Böylece, Kilise’nin üyeleri dünyadaki diğer inananları muhalifler ya da rakipler olarak değil ama dünyadaki iyi amaçlar için ortaklar olarak görürler. Örneğin, kısa bir süre önce Kilise, El Minuto de Dios isimli Katolik kuruluşuyla2011 yılının Ocak ayında Kolombiya’daki sel ve heyelan mağdurlarına giysi dağıtımında güçlerini birleştirmiştir. Dahası, Kilise 2010 yılının Ocak ayında Haiti’deki depremden zarar görenler için yiyecek ve tıbbi erzak sağlamak amacıyla Birleşik Devletler İslami Yardımisimli kuruluşla çalışmıştır.

İnançlar arası işbirliğinin öğretisel uzlaşma gerektirmediğine dikkat etmek önemlidir. Kilise’nin dinsel bağımsızlığının üzerinde durmasına ve öğretisel farklılıklarını tanımasına karşın bu onun hayırsever projelerde diğer inançlarla işbirliği yapmasına mani değildir. Bu çabalar evrensel değerler üzerine kuruludur. Örneğin, Mesih’in kefaretininfarklı yorumlanışı Mesih’in ”komşunu kendin gibi sev” emriniazaltmaz. Böylelikle, muhtaçlar için duyulan ortak kaygıyı paylaşırken, hayırsever çabalar ve öğretisel ilkeler arasında ayrımı korumak gereklidir. İyi inançtan insanlar diğer insanlara hizmette büyük işleri başarmak için tamamen aynı inançlara sahip olmak zorunda değildirler.

Aşağıdakiler İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi ve diğer inançlar arasındaki işbirliğine dair sadece birkaç örnek ve haberdir:

Ev Sahipliği Yapılan Etkinlikler

Gözetmen Wester, Kardinal George’un Utah Ziyaretini Övüyor(26/2/2010)

Kardinal George BYU’daki Konuşmasında Dinsel Özgürlükten Bahsetti(23/2/2010)

Yıllık İnançlar Arası Anma Konseri Tarihi Salt Lake Tabernacle’ında Gerçekleştirildi(22/2/2010)

Dinler Salt Lake Tabernacle’ında Anma Konseri İçin Bir Araya Geldi(9/2/2010)

Salt Lake İnançlar Arası Yuvarlak Masa Toplantısı Tapınak Meydanında Konser Verdi(13/2/2007)

Başpiskopos Alex J. Brunett Aile Değerleri Ödülü Aldı(30/11/2010)

Katılınan Etkinlikler

Katedral 100 .Yıldönümünü Kutluyor; Başkan Monson İki İnanç Tarafından Ortak Olarak Yapılan Hizmetten Bahsetti(10/8/2009)

Havariler Artmakta Olan Kilise Üye Sayısına Karşılık Olarak Dünyayı Geziyorlar(27/9/2010)

2009 Dünya Dinleri Parlamentosu Melbourne’da Bir Araya Geldi(14/12/2009)

Kilise, Kazakistan’daki Dünya Dinleri Konferansı’nda Temsil Edildi(22/7/2009)

Dini Binalar Turları Anlayışı Besliyor(31/7/2008)

Kilise Öğretileri

Havari, Boston Gençlerine Dinsel Özgürlük Hakkında Konuştu(17/7/2010)

Havari, “Tanrı’ya İnananlar Birlikte Çalışmalıdır” Dedi(28/5/2008)

İnançların Çeşitliliğine Saygı(18/4/2008)

Sevindirici Haber – Küresel Bir İnanç(11/1991)

Tanrı’nın Tüm İnsanlığa Olan Sevgisi(15/2/1978)

İnsani Yardım ve Diğer Hizmetler

Kilise Kolombiya’daki Sel ve Heyelanlar İçin Yardım Ediyor(6/1/2011)

Pakistan Büyükelçisi Kilise Liderlerine Mormon İnsani Yardımı İçin Teşekkür Etti(14/9/2010)

Komşulara Yardım Eden Komşular(8/7/2010)

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi ABD İslami Yardım Kuruluşuyla Haiti’ye Gıda ve Tıbbi Erzak Yollanmasında İşbirliğine Girdi(22/1/2010)

Kilise, Salt Lake’ten Samoa’ya İnsani Yardım Gönderiyor(6/10/2009)

Mormon ve İslami Liderler Yardım Çabalarında El Ele Verdiler(29/7/2009)

Mormonlar Indiana, Iowa ve Wisconsin’de Sel Mağdurlarına Yardım Ediyor(17/6/2008)

Yorgancılar Evsiz Ailelere Yardım Etmek İçin Yorgan Dikiyorlar(21/3/2007)

Houston’daki Mormon Gençler Komşularına Acil Durumlara Hazırlanmalarında Yardım Ediyor(25/10/2006)

Son Zaman Azizleri Orta Doğu’ya Yardım Gönderdi(27/7/2006)

Müslümanlar ve Mormonlar Endonezya’daki Deprem Mağdurlarına Yardım Yetiştirmek İçin Birlikte Çalışıyor(30/5/2006)

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.