İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin Türkiye ve Suriye’deki insani yardım çalışmaları, her iki ülkeyi de vuran 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden beş ay geçmesine rağmen devam ediyor. Bu çabalar, şimdi Türkiye’de başlatılan yeni projelerle genişletiliyor. Kilise’nin çabaları, Türkiye’nin afet yönetim kurumu olan AFAD aracılığıyla ve Türk yetkililerle bu çalışmayı koordine etmeye devam ediyor.
- ChurchHumaTurki01.JPG
- ChurchHumaTurki02.JPG
- ChurchHumaTurki03.jpg
- ChurchHumaTurki04.jpg
- ChurchHumaTurki05.JPG
- ChurchHumaTurki06.jpg
- ChurchHumaTurki07.jpg
- ChurchHumaTurki08.jpg
- ChurchHumaTurki09.jpg
- ChurchHumaTurki10.jpg
- ChurchHumaTurki11.jpg
- ChurchHumaTurki12.JPG
Temple Square is always beautiful in the springtime. Gardeners work to prepare the ground for General Conference. © 2012 Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved. | 1 / 2 |
Orta Avrupa Alan’ı Refah ve Kendi Ayaklarımız Üzerinde Durma Müdürü Christian Ottiker, “Şubat 2023’te Türkiye’yi ve Suriye’yi vuran yıkıcı depremlerin ardından, acıyı hafifletme, insanlık onurunu koruma ve etkilenen herkese umut aşılama taahhüdümüzde kararlı duruyoruz. Hükümetle koordinasyon içinde ve diğer birçok yardım kuruluşunun yardımıyla, zarar gören topluluklara yardım sağlama sorumluluğunu üstleniyoruz. Kilise’nin Orta Avrupa Alan Başkanlığı yönetimi altında, Türkiye halkının yanında olmaya, iyileşme ve düzelme yolunda yardım eli sunmaya kararlıyız.”
Yeni projelerden biri, depremlerden etkilenen kişilere şişelenmiş su dağıtmaktır. Yıkılan altyapılar ve yazın tipik yüksek sıcaklıkları göz önüne alındığında, bu çok ihtiyaç duyulan bir yardımdır. İki ayda toplam 5 milyon adet 1,5 litrelik şişe su dağıtılacaktır. Doğal kaynak suyu kaynağı bulunan Malatya ilinde, 19 Haziran 2023 tarihinde günlük altı tırdan ilkine 16.800 adet su şişesi yüklendi. Bu kamyonlar, şişelenmiş suları en çok etkilenen bölgeler olan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki AFAD’ın farklı depolarına teslim edecektir. Su oradan, binlerce ailenin yaşadığı kamplara dağıtılacaktır.
Haziran ayında ayrıca 100.000 adet gıda kutusu ve 200.000 adet hijyen kiti dağıtmak için yeni bir proje başlatıldı. Bu, AFAD’ın etkilenen bölgedeki yerel tesisleri aracılığıyla etkilenen bölgelere aynı dağıtım modelini izleyecektir. 2.184 gıda kolisinin yüklendiği ilk tır, temmuz ayının ilk haftasında yola çıktı. Hijyen kiti taşıyan kamyonlara 3.000 adete kadar yükleme yapılabilmektedir.
Tüm ürünler yerel olarak tedarik ediliyor ve yerel olarak satın alınıyor, bu da yerel ekonominin yeniden ayağa kalkmasına olanak tanıyor ve bu da daha fazla insanın tekrar istihdam edilmesini sağlıyor. Ülkedeki çalışmaları koordine eden hizmet gönüllüleri Yaşlı ve Kızkardeş Huber şöyle dedi, “birçok insan sadece evini ve eşyalarını değil, işini de kaybettiği için bu insanlara mümkün olan her yerde yeni iş fırsatları vermek bizim için önemliydi. Bu nedenle su siparişi verirken depremden etkilenen ve zarar gören bir firmayı göz önünde bulundurduk. Şirket hasarı onardı, daha fazla insanı işe aldı ve kilisenin büyük siparişi için minnettar. Bu da şirketin ayakta kalmasına yardımcı oluyor.”
Gıda kolilerinde şeker, tuz, pirinç, fasulye çeşitleri, bulgur, makarna, reçel, ayçiçek yağı, salça gibi temel ihtiyaç maddeleri yer alıyor. Hijyen kitleri arasında sabun, deterjan, tuvalet kağıdı, sıhhi malzemeler, hijyen malzemeleri, kadın ve erkek iç çamaşırları ve diğer malzemeler yer alıyor. Her gün dört ana ilde AFAD tarafından kurulan çağrı merkezleri, komşu bölgelerdeki her bir çadır ve konteyner kampından düzenli olarak gelen talepleri almakta ve sonraki 24 saat içinde bu kalemlerin teslimatını koordine etmektedir.
Kilise ayrıca, genellikle Türkiye’de kutlanan en eski İslami bayramlardan biri olan Kurban Bayramı ile ilişkili olan yeni çocuk kıyafetlerinin bağışlanmasına da yardımcı oldu. Bu bayram, oğlunu kurban etmeyi kabul ederek Tanrı’ya itaatini gösteren İbrahim (Abraham) peygamber hakkındaki hikayeyi anıyor. Tanrı daha sonra oğlunun yerine kurban edilmesi için ona bir koç gönderdi. Ramazan Bayramı’ndan yaklaşık 70 gün sonra gelen Kurban Bayramı, daha sonra Türkiye’de bir aile bayramına dönüşmüş ve kurban kesmek yerine ihtiyaç sahiplerine ve hayır kurumlarına bağışlar yapılmaya başlanmıştır.
Ayrıca bu bayramda en iyi kıyafetleri giymek adettendir ve geleneksel olarak çocuklar hediye olarak yeni bir takım elbise almayı beklerler. Depremlerin yol açtığı tahribatla birlikte, çoğu ailenin bu kıyafetleri satın alma imkanı yoktu. Kilise’nin Orta Avrupa Alan liderliği yardım etmeye karar verdi ve kız ve erkek çocuklar için sekiz bedene sahip çocuk kıyafetlerinin bulunduğu 50.000 çanta sağladı.
Bu kıyafetlerin hazırlanması, düzenlenmesi ve dağıtımı, Türkiye’de yaşayan Kilise gönüllüleri ve Kilise mensuplarının yardımıyla yapıldı. Bu yıl bayram 28 Haziran’da kutlandığı için zamanında tamamlandı. Orta Avrupa Başkanlığı ikinci danışmanı yaşlı Rubén V. Alliaud, çocuk kıyafetlerinin dağıtımına katıldı.
Kilise ayrıca, birçok ailenin geçici konutları olan konut konteynerlerine kurulacak 5.000 klima ünitesini tedarik etmeyi amaçlayan yeni bir proje başlattı. Yaz aylarında 40-50 santigrat dereceye yükselen sıcaklıklarla, bu geçici evlerin içindeki koşullar da aşırı bunaltıcı. Sıcaklığın düşürülebilmesi, ailelerin geceleri konteynırlarda kalabilmesine ve dinlenmesine olanak tanır. AFAD ayrıca 50.000 adet klima siparişi veriyor ve kurulumun yerel sağlayıcı Beko ve diğer şirketler tarafından yapılması bekleniyor. Bu proje önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlanacaktır.
Kilise’nin sponsor olduğu bir diğer yeni proje ise, Antakya’nın Hatay ilçesindeki ana hastanede görev yapan sağlık ve tıbbi personel için 50 adet lojman konteynırının yapımı ve dağıtımı oldu. Bu özel konut konteynırlarında iki adet tek kişilik yatak odası, iki tuvalet ve bir klima ünitesi bulunmaktadır. Türkiye Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje, temmuz ayı ortasına kadar tamamlanacak.
Depremlerden birkaç gün sonra Kilise tarafından başlatılan diğer yardım projeleri artık tamamlanmak üzere. Kilise tarafından sağlanan beşli mobil hastanenin sonuncusu Hatay ili Altınözü ilçesinde kuruldu ve 22 Haziran 2023’te kapılarını açtı. Diğer dört lokasyon ise yine Hatay ilinin Erzin ilçesi, Payas ilçesi ve Yayladağı ilçesi ve Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesidir. Bu mobil hastanelerde çalışan sağlık personeli aslında, etkilenen bölgelerdeki maruz kaldıkları hasar nedeniyle artık faaliyet gösteremeyen hastanelerde çalışıyordu. Bu mobil acil durum hastanelere ihtiyaç kalmadığında, Türkiye’de merkezi bir tesiste depolanacak ve ihtiyaç halinde ülkenin diğer bölgelerine konuşlandırılmaya hazır olacak.
Deprem nedeniyle yerinden edilenler için 500 konut konteynerinin tedarik edilmesini içeren bir proje daha tamamlanmak üzere. Antakya çevresindeki birkaç kampa 434 ünite kuruldu ve kalan 66 ünite 2023 Temmuz ayı boyunca kurulacak. Bu konteynerler, aileleri daha iyi koşullarda barındırmak için kullanılıyor ve giderek çadır kamplarının yerini alıyor.
Gaziantep ilindeki ‘Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenmesi de yakın zamanda tamamlandı. Hastane depremlerde ağır hasar gördü ve büyük bir kısmı tahliye edilmek zorunda kaldı. O bölgedeki diğer hastaneler aşırı derecede hasta doluydu. Aynı zamanda dünya genelinde koruma ve yardım desteği sağlayan ve bir STK olan Rahma Worldwide’ın daveti üzerine, yerel Alan Kilise liderliği, hastanenin birinci ve ikinci bodrum katlarının yeniden inşası ve yenilenmesi için fon sağlamaya karar verdi, böylece artan hasta talebi karşılanabilir ve tedavi edebilirler. Depremlerden önce hastanede günde yaklaşık 2.000 kişi kabul ediliyordu, depremden sonra bu sayı ikiye katlandı.
Bir aylık çalışmanın ardından iki ilave katın yer aldığı yeni hastane alanı 22 Haziran 2023 tarihinde hizmete açıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, bu anlamlı bağış için Rahma Worldwide’a ve Kilise’ye teşekkürlerini iletti. İnşaat işine katılan yerel şirketler de kendi işlerini yeniden kurma ve bölgede çok ihtiyaç duyulan istihdamı sağlama fırsatı için son derece minnettar oldular.
Orta Avrupa Alan Başkanlığı’ndan yaşlı Ruben V. Alliaud, Kilise’nin yıkıcı depremlerin kurbanlarına yardım etme konusundaki sarsılmaz taahhüdüne ilk elden tanık olma fırsatı için derin şükranlarını dile getirdi. Gaziantep’te hastanenin yeniden inşa edilen yeni alanının açılışında hazır bulunan Yaşlı Alliaud, “Bu şefkatli yardım, Kilise’nin, herkesi ihtiyacı olanlarla ilgilenmeye çağıran İsa Mesih’in öğretilerini izlemeye olan bağlılığının bir örneğidir. Bu çabalar aracılığıyla Kilise, zorluklarla karşılaşanlara yardım ve umut getirme konusundaki samimi görevini göstermeye devam ediyor.”
İsa Mesih’in Kilisesinin İnsani Yardım Hizmetleri
İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin İnsani Yarım Hizmetleri acıları dindirir, kendi ayakları üzerinde durmayı teşvik eder ve hizmet etmek için fırsatlar sağlar. Aç olanları doyurmak, susuzlara su vermek, yabancıları benimsemek, çıplakları giydirmek ve hasta ve düşkünleri ziyaret etmek için olan İsa Mesih’in öğüdünü izler.
Kilise’nin insani yardımları, Son Zaman Azizleri’nin ve inanç dostlarının cömert bağışları ve gönüllülükleri sayesinde mümkün olmaktadır. Refah girişimlerini desteklemek için gönüllüler tarafından her yıl 6 milyon saatin üzerinde emek harcanmaktadır.
Kilise, 180’den fazla ülke ve bölgede yardım ve insani yardım kalkınma projelerine sponsorluk yapmakta ve ırk, din veya milliyet gözetmeksizin yardım sağlamaktadır. Yardımlar, kişisel sorumluluk, topluluk desteği, kendi ayaklarımız üzerinde durma ve sürdürülebilirlik gibi temel ilkelere dayanmaktadır.
Türkiye ve Suriye’deki projeler kısmen SZA Avustralya Hayır Kurumları tarafından finanse edilmektedir.