Konu

Başkan Thomas S. Monson

Başkan Thomas S. Monson, İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi başkanı olarak 3 Şubat 2008’den beri hizmet etmektedir. Birinci Başkanlık danışmanlığında 10 Kasım 1985’ten beri hizmet etmektedir. Yakın geçmişte, 12 Mart 1995’te, Başkan Gordon B. Hinckley’nin birinci danışmanı olarak görevlendirilmiştir. Bundan önce, 5 Haziran 1994’te, Başkan Howard W. Hunter’ın ikinci danışmanı olarak ve 10 Kasım 1985’te, President Ezra Taft Benson’ın ikinci danışmanı olarak hizmete çağrılmıştır. 4 Ekim 1963’te oybirliğiyle Oniki Havariler Kurulu’na çağrılmış ve 10 Ekim 1963’te 36 yaşındayken bir havari olarak atanmıştır.

Başkan Monson merkezi Kanada’nın Ontario vilayetinin Toronto şehrinde bulunan Kilise’nin Kanada Misyonu başkanı olarak 1959’dan 1962’ye kadar hizmet etmiştir. Bundan önce Salt Lake City Utah’ta, Temple View Kazığı başkanlığında ve gözetmen olarak Almış-Yedinci Mahalle’de hizmet vermiştir.

Başkan Monson Salt Lake City şehrinde, 21 Ağustos 1927’de, G. Spencer ve Gladys Condie Monson’ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Salt Lake City devlet okullarına gitmiş ve 1948 yılında Utah Üniversitesi işletme bölümünden takdirle mezun olmuştur. Utah Üniversitesi İşletme Fakültesinde lisansüstü çalışması yapmış ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Daha sonra İşletme Yönetimi yüksek lisansını Brigham Young Üniversitesi’nden almıştır. Nisan 1981’de, Brigham Young Üniversitesi Başkan Monson’ı onursal hukuk doktoru derecesine layık görmüştür. Salt Lake Community Yüksek Okulu kendisine Haziran 1996’da beşeri bilimler onursal doktora derecesi vermiştir. İşletme Onursal Doktorasını Utah Üniversitesi’nden Mayıs 2007 yılında almıştır. Mayıs 2009’da Utah Valley Üniversitesi’nden Onursal İletişim Doktorası derecesini ve Güney Utah Üniversitesi’nden Onursal Halk Hizmeti Doktorasını almıştır. Nisan 2010’da Weber Eyalet Üniversitesi’nden Onursal İnsan Bilimleri Doktorasını almıştır. Mayıs 2011’de Dixie Eyalet Yüksek Okulu’ndan Onursal İnsan Bilimleri Doktorasını almıştır. Alfa Kappa Psi onursal işletme topluluğu üyesidir.

Başkan Monson, Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri’nde İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru hizmet etmiştir. Frances Beverly Johnson ile 7 Ekim 1948’de Salt Lake Tapınağı’nda evlenmiştir. Beraber üç çocuk, sekiz torun ve yedi torun çocuğu sahibidirler.

Profesyonel hayatında, Başkan Monson yayıncılık ve baskıcılık konusunda ayrıcalıklı bir kariyere sahiptir. 1948 yılında Deseret News gazetesinde çalışmaya başlamıştır, burada gazetenin ve Newspaper Agency Corporation’ın reklam yöneticisi olmuştur. Daha sonra Batı’nın en büyük ticari baskı firmalarından Deseret News Press’in satış müdürü olmuştur, ardından genel müdür olarak terfi etmiştir; 1963 yılında Onikiler Kurulu’na atanmadan önce bu mevkide bulunuyordu. Deseret News Publishing Co.’nun yönetim kurulu başkanı olarak yıllarca hizmet eden Başkan Monson, Utah Baskı Endüstrisi eski başkanı ve Amerikan Baskı Endüstrisi’nin eski yönetim kurulu üyelerindendir.

İş dünyasındaki geçmişiyle Başkan Monson birçok işletmenin ve endüstrinin yönetim kurulunda hizmet etmiştir. Şu an LDS Kilisesi Eğitim Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti başkanı olarak hizmet etmektedir.

1969 yılından beri Başkan Monson Amerikan İzcilik Federasyonu Ulusal Yönetim Kurulu üyesi olarak hizmet etmektedir.

Başkan Monson Utah Satış Yöneticileri Kurulu, Salt Lake Reklamcılık Kulübü ve Salt Lake Exchange Kulübü üyesidir.

Başkan Monson yıllarca Utah eyaletindeki yüksek eğitimi yöneten Utah Eyaleti İdare Meclisi üyesi olarak hizmet etmiştir. Ayrıca Utah Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde bir yetkili olarak hizmet etmiştir.

Aralık 1981’de, Başkan Monson, Başkan Ronald Reagan’ın yönetimi altında Özel Sektör Girişimleri İçin Başkanlık İş Ekibi’nde hizmet etmiştir. İş Ekibi’nin çalışması Aralık 1982’de tamamlanıncaya kadar kendisi bu mevkide hizmet etmiştir.

Başkan Monson, Utah Üniversitesi’nin Seçkin Mezunlar Ödülü’yle 1966 yılında ödüllendirilmiştir. Ayrıca Amerikan İzcilik Federasyonu’nun Gümüş Kunduz Ödülü’nü (1971), prestijli Gümüş Bizon Ödülü’nü (1978) ve uluslararası izciliğin en yüksek ödülü olan Bronz Kurt Ödülü’nü (1993) ve Kanada İzcileri Gümüş Tilki Ödülü’nü (2011) almıştır. 1997 yılında Utah Ulusal Muhafızlarından Gönüllü Asker ve Brigham Young Üniversitesi’nden Örnek Yiğitlik Ödülü’nü almıştır. 1998 yılında kendisi ve Kızkardeş Monson, St. Joseph Villa Hayırseverlik Kızkardeşleri’nden Sürekli İlgi İnsani Ödülü’nü almışlardır. 2000 yılında Joseph ve Hyrum Smith Ödülü’nü, “Yılın İletişimcisi” olarak LDS Halkla İlişkiler Topluluğu’ndan almıştır.  2005 yılında Deseret Vakfı’na bağlı Kalp ve Akciğer Araştırma Vakfı’ndan Hayat’ın Mirası hizmet ödülünü almıştır.  2007 yılında Rotary Dünya İnsaniyet Ödülü’nü almıştır. BYU İşletme Topluluğu’nun dört bölümünden ödüller almıştır.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.