Konu

Sıkça Sorulan Sorular

1.{nb}{nb} Mormonlar çok eşlilik uyguluyorlar mı?

Birleşik Devletler ve tüm dünyada 14 milyondan fazla Mormon vardır ve onların biri bile çok eşli değildir. Çok eşlilik uygulaması İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nde kesinlikle yasaklanmıştır . Mormon Kitabı’nda belirtildiği gibi, Kilise’deki evliliğin genel standartı daima tek eşlilik olmuştur. ( Yakup bölüm 2, ayet 27 ).{nb} 19. yüzyılda yaklaşık 50 yıl boyunca, çok eşlilik geçmişimizin bir parçasıydı. Ama şimdiki zamanımızın bir parçası değildir. Çok eşlilik 1890 yılında yani 118 yıl önce resmi olarak bırakılmıştır. Bugün çok eşlilik uygulayanların Kilise ile herhangi bir ilişkileri yoktur.

2.{nb}{nb} Mormonlar Tanrı hakkında neye inanmaktadırlar?

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nde Tanrı’dan genellikle Cennetteki Baba olarak bahsedilmektedir çünkü O tüm insan ruhlarının Babası’dır ve insanlar O’nun suretinde yaratılmışlardır (Yaratılış 1:27). Şefkatli ve insaflı, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten bir Tanrı için bu uygun bir terimdir. Tanrı Baba, O’nun oğlu, İsa Mesihve Kutsal Ruh Mormonlar’a göre Tanrı Birliğiya da Teslis’i [Kutsal Üçlük] meydana getirmektedir.

3.{nb}{nb} Bir Mormon tapınağında neler olmaktadır?

Tapınaklarİsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi üyeleri için olağan Pazar ibadeti yerleri değildirler. Tapınakların kutsallığı nedeniyle, sadece Kilise’nin itibar sahibi olan üyelerinin tapınaklara girmesine izin verilmektedir. Aile ilişkilerinin ölümden sonra devam etmesi öngörüsüyle, tapınak işinin ana amacı aileleri birlikte “mühürlemek” ya da birleştirmektir. Aynı tapınak törenleri ölmüş kişiler için de gerçekleştirilebilir. Diğer Mesihçi kiliselerde tapınak uygulamalarının karşılığı yoktur.

4.{nb}{nb} Mormonlar Kutsal Kitap’a inanıyorlar mı?

Kilise Kutsal Kitap’aTanrı’nın sözü, kutsal yazıların kutsal bir cildi olarak saygı göstermektedir. Son Zaman Azizleri Kutsal Kitap’ın öğretilerine değer verirler ve kendilerini yaşamları boyu onun ilahi bilgeliğine adarlar. Üstelik ibadet törenleri süresince Kutsal Kitap hakkında derinlemesine düşünülüp tartışılır.{nb} İlave kutsal yazı kitapları olan — Mormon Kitabı, Öğreti ve Antlaşmalarve Çok Değerli İnci— Tanrı’nın öğretilerini ilave tanıklar aracılığıyla güçlendirir ve pekiştirir ve birçok insanın İsa Mesih ile beraber yaşadıkları kişisel deneyimlerinin dokunaklı hikayelerini sunar. Kilise Havarisi M. Russell Ballard’agöre “Mormon Kitabı; Kutsal Kitap’ın niteliğini hafifletmez, onu küçültmez ve ona ağırlık verilmesine engel değildir. Aksine, onu genişletir, büyütür ve yüceltir.”

5.{nb}{nb} Mormonlar Mesihçi midir?

İsa Mesih O’nun adını taşıyan İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin merkezindedir. Evdeki her dua ve ibadet yerindeki her vaaz İsa Mesih’in adıyla bitirilir. Her hafta ibadet törenlerinde sunulan Rab’bin sofrasının(komünyon) simgeleri O’nun kefaretinin sembolleridir. Mesih’in kefaret amacıyla kurban oluşu tüm insanlar adına, bireysel tövbe şartıyla, günahın bedelini öder. O’nun kurban oluşu aynı zamanda tüm insanların dirilip ölümsüzlüğe kavuşmasını sağlar.

6.{nb}{nb} Irk ilişkilerihakkında Kilise’nin tutumu nedir?

Sevindirici haber tüm insanlar içindir. Tüm etnik gruplardan kişiler Kilise’ye daima buyur edilmişler ve üyeler olarak vaftiz edilmişler, kürsüde vaaz vermişler ve cemaatlerde dualar etmişlerdir.{nb} Kilise’de cemaatlerde ayrım yapma yönünde bir politika asla olmamasına karşın Afrika kökenli erkek üyeler rahiplik makamlarına eskiden atanmıyordu.{nb} Bu durum 1978 Haziran’ında değişti ve Kilise derhal aktif siyah erkek üyeleri dünyanın neresinde olurlarsa olsun rahiplik makamlarına atamaya başladı.{nb} 2006 yılında, o dönemin Kilise başkanı Gordon B. Hinckley şöyle bir beyanda bulunmuştur: “Diğer ırklara mensup kişiler hakkında küçültücü yorumlarda bulunan kimse kendini Mesih’in gerçek bir öğrencisi olarak değerlendiremez. Kendini Kilise’nin öğretileriyle uyumlu olarak da değerlendiremez.{nb} Her birimizin çocuklarının tümünü seven Cennetteki Babamızın bir oğlu ya da kızı olduğumuzun farkına varalım”.

7.{nb}{nb} Mormon kadınlarıKilise’de ne yapabilir?

Kadınlar İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin işinde bütünleyici bir role sahiptirler. Kadınların Kilise’de rahipliğe atanmamasına ve bu nedenle Rab’bin sofrasına dair simgeleri kutsama ya da vaftiz etme gibi törenleri yerine getirmemelerine karşın görevliler ve öğretmenler olarak üst düzey liderlik makamlarında hizmet ederler ve kürsüden düzenli olarak vaaz verir ve ibadet törenlerinde cemaatsel dualara liderlik ederler.

8.{nb}{nb} Kilise neden görevlilergönderir?

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin görevlilik çabası Yeni Antlaşma’daki ikişer şekilde hizmet eden, sevindirici haberi öğreten ve inananları İsa Mesih’in adıyla vaftiz eden görevliler örneği üzerine kurulmuştur. 25 yaşın altındaki 52.000’den fazla görevli Kilise’nin tüm dünyadaki yaklaşık 350 misyonunda sürekli olarak hizmet etmektedir. Görevlilik işi kendi görevlerinin maliyetini kendileri karşılayan görevliler tarafından gönüllü olarak gerçekleştirilmektedir. Tayinleri Kilise merkezinden yapılır ve sadece devletlerin Kilise’nin işlemesine izin verdiği ülkelere gönderilirler. Dünyanın bazı bölgelerinde görevliler sadece insani yardım ya da diğer özel görevlere gönderilirler.{nb}

9.{nb}{nb}Hayatın amacı hakkındaki Mormon görüşü nedir?

Son Zaman Azizleri için ölümlü varoluş, tarihin, tüm insanların ruhlarının Cennetteki Baba’yla birlikte yaşadığı dünya öncesi hayatla, devam eden büyüme, öğrenme ve ilerlemenin gerçekleşeceği O’nun huzurundaki gelecek yaşam arasındaki geniş bir dönemecin bağlamında görülür. Dünyadaki yaşam erkeklerin ve kadınların denendiği ve sınandığı —ve başka hiç bir yerde elde edemeyecekleri deneyimler kazandıkları bir deneme süreci hali olarak görülür. Tanrı insanların hata yapacaklarını biliyordu ve o yüzden, üzerine dünyanın günahlarını alan bir Kurtarıcı’yı, İsa Mesih’i gönderdi. Kilise’nin üyelerine göre dünyadaki fiziksel ölüm bir son değil ama Tanrı’nın çocukları için yaptığı planındaki gelecek adımın başlangıcıdır.

10.{nb} Neden Mormonlar sigara içmezler veya alkol tüketmezler?

Son Zaman Azizleri’nin sağlık yasasıkaynağını, sağlıklı olan yiyeceklerin ve insan vücudu için iyi olmayan maddelerin taslağını çizen ve 1833 yılında gelmiş bir vahiy olan Bilgelik Sözü’nden almaktadır. Buna göre alkol, tütün, çay, kahve ve yasa dışı uyuşturucular bağımlılık yapıcı ve zararlı etkileri nedeniyle yasaklanmıştır. {nb} Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi tarafından 1997 yılında tamamlanmış 14 yıllık bir çalışma Kaliforniya’daki 10.000 İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi üyesinin ölümlülük oranlarını ve sağlık uygulamalarını izlemiştir ve sağlık yasasına bağlı Kilise üyelerinin kanserden ve kalp ve damar hastalıklarından ölümde Birleşik Devletler’deki en düşük oranlara sahip olduklarını ve yasaya bağlı Kilise üyelerinin ortalama ömürlerinin Birleşik Devletler’deki genel beyaz nüfustan 11 yıl daha fazla olduğunu kanıtlamaktadır.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.