Konu

Erken Kilise Tarihi

İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi6 Nisan 1830’da New York’un Fayette kasabasında kuruldu. Kilise büyüdükçe yeni üyeler Ohio ve Missouri’de toplandı. Ohio eyaletinin Kirtland kentindeki Son Zaman Azizleri zulüm yaşarlarken, Missouri’de toplananlar öfkeli çeteler tarafından kasabadan kasabaya tekrar tekrar sürüldüler. 1839’da Missouri’den sürülen Kilise üyeleri Illinois’da toplandılar ve Mississipi Nehri’nin bataklıklı bir kıvrımında başarılı bir topluluk kurdular. Ne var ki, yedi yıl sonra evlerinden tekrar sürüldüler. Brigham Young’ınönderliğinde, bu öncüler batıya doğru 1300 mil (2092 kilometre) boyunca kaçarak Salt Lake Vadisi’ne vardılar.

  • As it neared completion in 1836, donated glassware and china were crushed into the plaster to give the temple a gleaming appearance. İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi tarafından inşa edilen ilk tapınakOhio eyaletinin Kirtland kentinde bulunuyordu. Bugünün ekonomisinde bir milyon doların yaklaşık dörtte üçüne tekabül eden tahminen 40.000 dolarlık maliyete rağmen Kilise üyeleri tapınağı inşa etmeye kendilerini adadılar. 1836’da yapımın tamamlanmasına yaklaşıldığı sırada, tapınağa pırıl pırıl bir görünüm vermek amacıyla, bağışlanmış zücaciye ve porselenler ezilerek sıvaya dönüştürüldü.
  • Joseph Smith’intalimatları doğrultusunda, yedi görevli İngiltere’nin Liverpool kentine doğru gemiyle sefere çıktılar ve 1837 yılında Britanya Misyonu’nu başlattılar. Kiliselerde, kiralanmış salonlarda ya da kapıdan kapıya dolaşarak vaaz ederek geçirilen dokuz aydan sonra yaklaşık 2000 yeni üye kazanıldı. 1863 yılında Amazonisimli gemiyle Amerika’ya yelken açmak için 800 Kilise üyesi toplandığında, İngiliz yazar Charles Dickens gözlem yapma amacıyla gemiye bindi. Düzenliliklerinin ve örgütlenmelerinin farkına vararak, sonradan Mormonolmuş bu kişileri “İngiltere’nin seçilmiş meyveleri ve çiçeklerine” benzetti.
  • 1838 yılında Missouri Valisi Lilburn W. Boggs kötü şöhretli bir “İmha Emri” çıkardı. Emir, Son Zaman Azizleri ve Missouri’nin eski sakinleri arasındaki olayların abartılı raporlarına cevaben çıktı. Emir “kamu yararının gerektirmesi halinde, Mormonlar’a düşman muamelesi yapılmalı ve yok edilmeli ya da eyaletten sürülmelilerdir” şeklinde bir açıklama içeriyordu. 1800’lerin ortalarından beri uygulanmamasına rağmen, emir 1976 yılına yani —138 yıl sonrasına kadar resmi olarak iptal edilmedi.
  • Kilise üyeleri Ohio ve Missouri’den sürüldükten sonra Illinois eyaletindeki Commerce şehrine yerleştiler ve bu yerleşim yeri Mississippi Nehri’nin bataklıklı bir kıvrımındaydı. Şehrin adı 1839 yılının Ekim ayında İbranice hoş ya da güzel şey veya dinlenme ve güzellik yeri anlamına gelen Nauvoo olarak değiştirildi. Son Zaman Azizleri yeni sığınaklarına geldikçe, şehrin nüfusu yaklaşık 12.000’e çıktı. Nauvoo hızla, Chicago’yla rekabet edecek boyutta büyük bir ticaret merkezi haline geldi.
  • Nauvoo’nun büyüyüşüyle birlikte kötü niyetli kalabalıkların muhalefeti de arttı. Son Zaman Azizleri Nauvoo’da bir tapınak inşa ettiler ama tapınak adanana kadar evlerinden bir kez daha sürülmüşlerdi. Tapınak terkedildi, kötü niyetli kalabalıklar tarafından saygısızlığa uğradı ve 1848 yılında bir kundakçının çıkardığı yangınla tahrip edildi. 150 yıl sonra, Nauvoo Tapınağı özgün projesi kullanılarak tekrar inşa edildi ve eski Kilise Başkanı Gordon B. Hinckley tarafından adandı. 1846 yılının Şubat ve Eylül ayları arasında Kilise üyelerinin çoğunluğu Nauvoo’daki evlerinden sürüldüler. Çoğu, bugün bazen “Gözyaşları Sokağı” olarak anılan bir sokaktan kaçtılar. Şiddetli bir don sırasında, geniş Mississippi Nehri katı bir şekilde dondu ve birkaç bin Kilise üyesi yaya olarak ya da at arabalarıyla nehrin diğer tarafına geçtiler. Günlük tutan yazarlardan birkaçı bu donma olayından bir mucize olarak bahsetmesine rağmen bir günlük yazarı nükteli bir şekilde “birkaç bin azizi neredeyse donduran bir mucizeydi” diye yazmıştır.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.