Konu

Brigham Young

Brigham Young’dan zaman zaman Amerikalı Musa ya da Büyük Kolonici olarak bahsedilmektedir. İlk Kilise liderleri arasında yükseldikten sonra, binlerce dini sığınmacıya Birleşik Devletler’in vahşi batı bölgesinden geçerken liderlik etmiştir. Onları verimsiz topraklara götürmüş ve o toprakları sulamış, işlemiş ve üzerinde birçok başarılı yerleşim alanları kurmuştur. İlk Mormonöncü topluluğu Great Plains [Büyük Ovalar] boyunca 1300 mil yol kat ettikten sonra 1847 yılında Salt Lake Vadisi’ne ulaştığında, Brigham Young o zamanlar çorak ve kuru bir çöl olan vadiye bakmış ve “burası doğru yer” demiştir.

1 Haziran 1801’de doğan Brigham Young, Vermont eyaletinde eyalet sınırına yakın bir yerleşim alanında büyümüş ve sadece 11 gün resmi okul eğitimi almıştır. Kendisi başarılı bir marangoz, ahşap doğramacı, boyacı ve camcıydı.

Kilise’ye katılışı hemen gerçekleşmemiştir. Mormon Kitabı’nıiki yıl boyunca ciddi şekilde incelemiş ve onun doğruluğuna ikna olunca İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’ne katılmıştır. Daha sonra Kilise’ye 30 yıl boyunca Kilise’nin ikinci başkanıolarak liderlik etmiştir.

Brigham Young, Illinois’danve Iowaile Missourigibi Kilise üyelerinin yaşadığı diğer yerlerden gelen ve sayıları 60.000 ile 70.000 arasında olan öncülerinSalt Lake Vadisi’ne olan göçünü idare etmiş, Utah, Arizona, Kaliforniya, Idaho, Nevadave Wyoming’de350-400 arasında yerleşim alanı kurmuş ve Kongre tarafından daha sonra onaylanan bir toprak dağıtımı sistemi kurmuştur.

İlk Mormon öncü grubunun çorak Salt Lake Vadisi’ne varışından sadece dört gün sonra Salt Lake Tapınağı’nıntam şimdi bulunduğu nokta üzerinde değneğini yere koymuş ve “Tanrımız’ın tapınağı burada olacak” demiştir.

1849 yılında Başkan Young fakir Son Zaman Azizi göçmenlere yardım etmek amacıyla Daimi Göç Fonu’nu kurmuştur. Fon; Britanya Adaları, İskandinavya, İsviçre, Almanya ve Hollanda’dan 30.000 civarındaki göçmenin Amerika’ya ulaşmasına yardım etmiştir ve bu sayı o dönemdeki Avrupalı Son Zaman Azizi göçmenlerin üçte birinden fazlasını teşkil etmektedir.

Brigham Young ayrıca Utah’ın ilk bölgesel valisi ve Utah Bölgesi’nin Amerikan Yerlileri İşleri’nin ilk yöneticisi olarak iki dönem boyunca hizmet etmiştir. Buna ek olarak, telgraf ve demiryolu hatlarının yapımı için anlaşma yapmış ve destek vermiş, — Amerika’nın ilk reyonlu mağazası Zions Cooperative Mercantile Institution dahil olmak üzere — birçok farklı alanda sanayi ve işletmeler kurmuştur ve kadınlara oy hakkı verilmesine taraftar olmuştur.

Kendisi sınırlı oranda resmi okul eğitimi görmüş olmasına karşın, Brigham Young bir eğitimsavunucusuydu. Utah eyaletinin Provo kentinde daha sonra Brigham Young Üniversitesive Salt Lake City’de ise Utah Üniversitesi olacak olan eğitim kurumlarını kurmuştur.

Brigham Young ayrıca çok eşliliğiylebilinmekteydi. En az 20 kadınla evlenmiştir ve bu eşlerinin 16’sından 57 çocuğu olmuştur. Daha sonra Kilise çok eşliliği kaldırmıştır ve çok eşliliğin uygulanmasına 100 yıldan fazla süredir tasvip etmez. Günümüzde çok eşlilik uygulaması Kilise üyeliğinden çıkarılmaklacezalandırılmaktadır.

Brigham Young 29 Ağustos 1877’de Salt Lake City’deki evinde bir hastalığın neticesinde yaşamını yitirmiştir. Öldüğünde 76 yaşındaydı.

Stil Rehberi Notu:İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi hakkında bildirimde bulunurken lütfen ilk referansta Kilisenin tam adını kullanın. Kilisenin ismini kullanımda daha fazla bilgi için bizim online stil rehberine gidin. »Stil Rehberi.